Iti cunosti tenul?


Buna dragele mele! 
Am fost foarte entuziasmata atunci cind mi-am creat blogul, aveam planuri enorme, iar timpul zboara si eu nu prea pot sa ma refugiez pentru a scri ceea ce aveam in plan, totusi incet incet o sa va bucur cu articole noi.
Astazi vreau sa discutam despre pielea noastra, o sa va ofer o informatie generala, care trebuie sa o cunoasca orice persoana,doar ca o sa o simplific, o sa te ajut sa descoperi ce fel de tip de ten ai, o sa caracterizez fiecare tip si o sa mentionez care sunt recomandarile pentru fiecare in parte ,dar pentru inceput ar trebui sa incepem de la notiunea de baza, o sa incerc sa ma exprim cit mai simplu pe intelesul tuturor!




Toti stim sau am auzit ca epiderma, derma si hipoderma sunt cele 3 straturi ale pielii,iar impreuna formeaza o bariera protectoare impotriva toxinelor si germenilor.
Epiderma este stratul exterior, iar procesele ce au loc(celulele numite cheratinocite mor pe masura ce alte celule vii, mai tinere cresc din partea inferioara, de jos catre suprafata,iar cele vechi sunt exfoliate sau cad), reinnoiesc complet suprafata pielii aproximativ odata pe luna,iar cu cit innaintam in virsta,acest process devine mai lent. Epiderma este aproape la fel de groasa ca o coala de hirtie.
Dermul este stratul de mijloc si se afla direct sub epiderma, este un strat mai gros,care contine vase sanguine si limfatice, nervi, glande care produc transpiratie si sebum, foliculi de par, colagen(asigura durabilitatea, elascititatea si rezistenta pielii!) si acid hialuronic(asigura umeditatea, fermitatea si supletea pielii!)
Hipoderma este cel mai profund strat al pielii, format din tesut conjunctiv si grasime. Se afla intre derma si muschi,oase, si respectiv le protejeaza si izoleaza.

Deci acum ar trebui sa intelegem ca tot ce aplicam pe piele(creme,serum,masti,etc...) actioneaza 95% asupra epidermii si doar 5% ajung in derma, iar noua ne trebuie sa actionam anume asupra dermei pentru a avea un ten mai tinar, elastic, tonifiat, radiant.
Va propun in continuare sa aflam tipurile de ten si recomandarile pentru fiecare in parte iar in dependenta de tipul de ten pe care il ai, difera si produsele pe care ar trebui sa le folosesti.
Tenul este afectat zi de zi din cauza expunerii la factorii de mediu care difera de la anotimp la anotimp, pentru a sti ce tip de ten ai, ar trebui sa-l supui unui test, iar cea mai buna perioada este una medie, fara expunere prea mare la soare, vint, frig. Incearca timp de 2 zile sa nu folosesti produse cosmetice, atit de ingrijire cit si decorative, spala fata cu apa de 2-3 ori pe zi si incearca sa observi cum se comporta tenul tau. Urmareste daca exista zone uscate , daca este lucios, sau mat, unde apare excesc de sebum, in continuare o sa caracterizez fiecare tip de ten, iar la sfirsit cu usurinta o sa poti detecta tipul tau.

Tenul normal
Acest tip de ten este caracteristic mai mult copiilor,  inainte de pubertate, in cazul adultilor se intilneste destul de rar. Nu exista zone uscate cu senzatie de “stringere” si nici zone cu exces de sebum, se caracterizeaza prin pori fini, piele catifelata, mata, supla. Nu este un ten pretentios si nu necesita o ingrijire speciala dar ar fi bine sa nu il neglijam pentru ca foarte repede acest tip de ten poate devein uscat sau mixt. Se recomanda de folosit in functie e necesitatile tenului protectie impotriva radicalilor liberi, protectie solara, produse de hidratare, anti-imbatrinire.
Tenul mixt
Tenul care in anumite zone(frunte, nas, barbie) este gras, iar in zona obrajilor uscat sau normal este un ten mixt. Tenul mixt este cel mai des intilnit tip de ten,deobicei zona T este lucioasa si uleioasa, predispusa aparitiei punctelor negre,ea necesita o ingirjire conform tipului de ten gras, iar zona uscata trebuie hidratata intens. Nu este necesar insa sa fie folosite produse diferite pentru ca exista produse special create pentru anume acest tip de ten.
Pentru zona T se recomanda folosirea produselor ce nu contin ulei,este important sa se regeleze productia de sebum si necesita  o curatire profunda pentru a evita blocarea porilor si aparitia punctelor negre. O otnifiere regulate va calma pielea si va micsora porii dilatati care sunt caracteristici acestului tip de ten.
Tenul uscat
In cazul tenului uscat lipseste excesul de sebum, iar dupa 1-2 ore dupa ce l-ai spalat simti nevoia de al hidtrata pentru ca apare senzatia de stringere, pielea nu este elastica iar ridurile par mai evidentiate, este fin,subtire, sensibil si se cojeste(descuameaza) usor. Deobicei o ingrijire necorespunzatoare agraveaza situatia, iar apa dura si sapunul usuca si irita tenul si mai mult(situatie similara si in cazul pielii miinilor).
Se recomanda a demachia tenul uscat cu laptisor demachiant sau emulsii care nu doar curata dar si hidrateaza si hranesc tenul, cremele si serurile trebuie neaparat sa corespunda tipului de ten, si cit mai des se recomanda aplicarea mastilor hidratante care sporesc sinteza de collagen iar pielea devine mai elastica.
Tenul gras
Tenul gras este lucios datorita cantitatii sporite de sebum,deobicei porii sunt dilatati,sunt prezente comedoanele si puntele negre iar deseori datorita ingrijirii necorespunzatoare se intilneste acneea.
Exista pareri ca acet tip de ten nu necesita o ingrijire speciala pe timpul noptii pentru ca tenului gras nu ii sunt caracteristice ridurile, el “imbatrineste” mult mai tirziu; pe timp de zi se recomanda a folosi o crema matifianta. Etapa de curatire profunda are o importanta majora pentru ca evita blocarea porilor, iar pentru a imbunatati starea porilor se recomanda a folosi o lotiune tonica care ii matifiaza si “stringe”.

Nu uita de o alimentatie sanatoasa bogata in vitamine, de o hidratae din interior - consuma cit mai mult lichid, de gindurile pe care le ai, de starea ta emotionala si chipul iti va radia!
As fi foarte bucuroasa daca aceasta informatie ati stiut-o si pina acum, iar daca nu - sper ca v-a fost de folos. O sa mai discutam pe aceasta tema pentru ca imi este aproape si mereu am fost interesata de sfera “beauty”. 
Poze de Ion Cobzac.
Va doresc o zi frumoasa, pe curind!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bine ai venit pe Cristi's beauty blog!

Cite ceva despre Modeling.